Patentuotas Lėtojo turizmo ženklas Lietuvoje

Pastaruoju metu vis dažniau bandoma vienam ar kitam produktai, paslaugai suteikti lėtojo turizmo sąvoką. Siekdami išlaikyti su lėtojo turizmo terminu susietos kokybės sampratą, Lėtojo turizmo asociacija (toliau LTA) ėmėsi prekės ženklo registravimo iniciatyvos. Prekės ženklo patentavimo procesas buvo pradėtas dar prieš pusmetį ir sėkmingai praėjo visus su šia procedūra susijusius etapus.

2024 m. Europos Komisija ir Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnyba pratęsė prieš metus pradėtą iniciatyvą skirtą mažų ir vidutinių įmonių prekės ženklo registravimo kaštų kompensacijai, kuri gali siekti iki 1000 eurų. LTA įvertinusi visą paramos skyrimo mechanizmą, parama nepasinaudojo, nes realiai kompensacija skiriama ne savo ženklą apsaugoti norinčiai įmonei, bet patentų biurui dokumentus teikiančioms įmonėms ir advokatų kontoroms.

Prekės ženklo registravimo procedūra nėra sudėtinga ir ją atlikti galima savarankiškai. Visi reikiami žingsniai su atsakymais į dažniausiai kylančius klausimus yra pateikti Valstybinio patentų biuro tinklalapyje. Į kylančius klausimus darbuotojai išsamiai atsako ir telefonu.

LTA prekės ženklas yra kolektyvinis. Tai reiškia, kad juo naudotis turės teisę visi asociacijos nariai kol priklauso organizacijai. Registruojant prekės ženklą buvo parengtos kolektyvinio prekės ženklo naudojimosi taisyklės, kurias būtina pateikti ir Patentų biurui.

LTA ženklo autorius yra menininkas Andrius Lik, kuris sraigės ir žmogaus akies simboliais įprasmino Lėtojo turizmo esmę. Ištarus žodį „lėtasis“, pasąmonė piešia sraigės, vėžlio, tinginio ar lėtūno (tokie gyvūnai) vaizdinius. Sraigė yra išskirtinė, nes visur jaučiasi jaukiai, kadangi namai visada kartu su ja. Namų jaukumo pojūtį svetur galima pajusti ten, kur žmonių širdys ir akys spinduliuoja nuoširdumu ir tikrumu.

A. Lik sukurta sraigė į pasaulį žvelgia plačiai atmerkta žmogaus akimi, nes lėtasis turizmas tai ne pažintinis takas, dvaro rūmai, muziejus, pirtis ar kaimo turizmo sodyba, o išskirtiniai žmonės. Lėtasis turizmas tai žmogaus gyvenimo būdas, tai – filosofija, tai – potyriai ir emocijos. Plačiai atmerktoje akyje atsispindi jausmai ir pažinimo troškulys. Ši akis stebi mus supantį mikropasaulį, nelieka abejinga kiekvienai smulkmenai praeities istorijoje. Tačiau ji drąsiai žvelgia ir į ateitį, mokslo pažangą ir technologines naujoves. Tai – emocijų, potyrių ir įžvalgumo akis.

Registruoto LTA prekės ženklo liudijimas pasirašytas 2024 m. liepos 26 d. Ženklo pasauga galioja dešimt metų.

Pranešimą paskelbė: Henrieta Miliauskienė, Lėtojo turizmo asociacija

Komentarai