Įkurta nauja kelionių vadovams ir gidams atstovaujanti sąjunga (LKVIGS) sieks prastovų mokėjimo

Pranešimas spaudai: Įregistruota nauja Lietuvos kelionių vadovų ir gidų sąjunga

Paskelbus karantiną dėl COVID-19 grėsmės, kelionių vadovai ir gidai ne tik ilgam neteko darbo ir pajamų, bet ir liko neatstovaujami Ekonomikos komiteto sudarytoje darbo grupėje, kuri turėjo parengti pasiūlymus Vyriausybei dėl Turizmo sektoriaus.  Tai paskatino sutelkti pajėgas ir 2020 m. rugsėjo 28 d. buvo įregistruota nauja Lietuvos kelionių vadovus ir gidus vienijanti sąjunga (LKVIGS). Asociacijos prezidente tapo ilgametė kelionių vadovė ir gidė Edita Muraškaitė.

Vienintelė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos numatoma kelionių vadovams ir gidams gelbėti priemonė – mokymai ir kvalifikacijos kėlimo kursai, iškėlė rimtų abejonių, ar ji tikrai šiuo metu yra tinkama. Ar tikrai dabar svarbiausia yra perkvalifikuoti gidus į gidus ir planuoti rengti dar daugiau gidų sustojusiai darbo rinkai?

Taip pat būtina įvertinti faktą, kad kelionių vadovai ir gidai nėra turizmo įmonių darbuotojai. Tai savarankiškai dirbantys ir savarankiškai mokantys mokesčius asmenys, kurie jau pusę metų gyvena iš santaupų arba yra priversti eiti dirbti dažnai net kvalifikacijos neatitinkantį darbą, kad išgyventų. Turizmo įmonėms skiriamos subsidijos kelionių vadovų ir gidų nepasiekia.

Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad ši vienintelė priemonė niekaip nesusijusi nei su darbo vietų gidams ir kelionių vadovams išsaugojimu, nei su subsidijomis, nei su gidų lūkesčiais šiuo sunkiu metu, todėl ji nukrypsta nuo esminės savo misijos – sumažinti patiriamus finansinius nuostolius ir išsaugoti darbo vietas.

Todėl svarbiausi ir artimiausi naujos asociacijos tikslai yra atkreipti Seimo ir Vyriausybės dėmesį į užribyje ir be jokių socialinių garantijų, be konkrečios pagalbos likusią turizmo srities profesiją, pritaikant kitą priemonę – prastovų arba subsidijų mokėjimo mechanizmo sukūrimą kelionių vadovams ir gidams, kurie visuomet skaidriai deklaravo pajamas ir mokėjo mokesčius valstybei.  Ir taip išsaugoti ne tik darbo vietas, bet ir visą, turizmui ypač svarbią, profesiją.

Sakoma, kad kelionės sėkmė priklauso nuo gido!

Pranešimą paskelbė: Edita Muraškaitė, Lietuvos kelionių vadovų ir gidų sąjunga

Komentarai